Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη ΒΑ Χαλκιδική μεταξύ αγωνιζόμενων κατοίκων και εργαζόμενων-φερέφωνα της εργοδοσίας της εταιρίας ελληνικός χρυσός

Την Κυριακή 5 Απρίλη, οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής πραγματοποίησαν μια ακόμα πορεία στις Σκουριές ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που λειτουργούν στην περιοχή. Στην τοποθεσία «Χοντρό δέντρο», βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής αλλά και εργαζόμενους-φερέφωνα της εργοδοσίας της εταιρίας ελληνικός χρυσός του μεγαλοκαπιταλιστή Μπόμπολα, οι οποίοι λειτουργώντας σαν ιδιωτικός στρατός του, σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία κινήθηκαν επιθετικά ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ατόμων που συμμετείχαν στη διαδήλωση. Την Πέμπτη 16/4, οι μεταλλωρύχοι της ελληνικός χρυσός, κατέβηκαν στην Αθήνα για κεντρική πορεία με πληρωμένα από την εργοδοσία λεωφορεία, πανό κτλ, συναινώντας ουσιαστικά στην καπιταλιστική ανάπτυξη που στρέφεται ενάντια στον άνθρωπο και τη φύση. Μαζί με πρώην υπουργούς και με συνεχή κάλυψη από τα ΜΜΕ, των ίδιων που όλο το προηγούμενο διάστημα καταπάτησαν εργατικά δικαιώματα και εξαπέλυσαν επίθεση σε όλους τους από τα κάτω στο βωμό της ανάπτυξης, τους ίδιους που τώρα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα ακριβώς γιατί θίγονται τα συμφέροντα των αφεντικών.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια στην περιοχή. Ο αγώνας που διεξάγουν οι κάτοικοι εκεί ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών τους αλλά και για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος που υπονομεύεται από την εταιρία ελληνικός χρυσός (θυγατρική της eldorado gold) είναι μακροχρόνιος και έχει σημαδευτεί από συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων που αγωνίζονται για γη και ελευθερία με τα σκυλιά του κράτους αλλά και τους εργαζόμενους στα μεταλλεία. Μια ολόκληρη τοπική κοινωνία που επί πολλά χρόνια αντιστέκεται μετατράπηκε σύντομα σε «εγκληματική οργάνωση»: οι διώξεις κατοίκων ανέρχονται ήδη στις 300, τέσσερις κάτοικοι προφυλακίστηκαν επί μήνες και η ιδιωτική ζωή ολόκληρων χωριών καταπατήθηκε με τις συνεχείς παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών, την εισβολή ΜΑΤ στην Ιερισσό και τις νυχτερινές εισβολές-συλλήψεις των Εκαμ σε σπίτια του χωριού, κλήσεις για λήψη DNA σε ΑΤ ακόμη και βίαιη λήψη του σε περίπτωση άρνησης. Όλα αυτά τα χρόνια αλληλέγγυος κόσμος έχει στηρίξει με διάφορους τρόπους τον δίκιο αγώνα τους για αξιοπρέπεια, γη, νερό και ελευθερία.

Το προηγούμενο διάστημα, η συγκυβέρνηση νδ-πασοκ, παρείχε πλήρη κάλυψη στα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή, καθώς ο κορμός της πολιτικής τους αντίληψης ήταν η λέξη «ανάπτυξη», η οποία στη γλώσσα τους σημαίνει πλήρη ασυδοσία του κεφαλαίου προκειμένου να αναπτυχθεί με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος. Τα ΜΜΕ από τη μεριά τους δεν έχαναν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν την ανεργία, την ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη μέσα στην εθνική προσπάθεια διάσωσης, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να εξαφανίζονται βουνά προκειμένου να επιτευχθεί η εξόρυξη χρυσού, να μολύνονται τα νερά, να καταστρέφονται η χλωρίδα και η πανίδα μιας περιοχής, το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων να υποβαθμίζεται και η υγεία τους να μπαίνει σε κίνδυνο. Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι το μόνο ζητούμενο και ο μόνος σκοπός, το περιβάλλον περνά στα ψιλά γράμματα εκτός και αν μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμο όπως ήδη βλέπουμε με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και καυσίμων. Τρανό παράδειγμα η μαζική καλλιέργεια καλαμποκιού, ζαχαροκάλαμου, σόγιας, φοινικέλαιου και άλλων καλλιεργειών που προωθούνται προς το παρόν από τη βιομηχανία των βιοκαυσίμων αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες και εξωθώντας τις τιμές βρώσιμων τροφίμων-λόγω χαμηλότερης παραγωγής-σε υψηλότερες τιμές.

Σήμερα, ο συριζα, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να παίξει τα πολιτικά προεκλογικά του παιχνίδια στην περιοχή στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων και υποσχόμενος την επίλυση των προβλημάτων όταν θα γινόταν κυβέρνηση, συνεχίζει την ίδια πολιτική στη ΒΑ Χαλκιδική. Κάτι τέτοιο, δεν μας εκπλήσσει σε καμία περίπτωση. Καμία κυβέρνηση, καμία εξουσία, ακόμα και αν αυτή θέλει να λέγεται ή είναι αριστερή, δεν μπορεί εξ ορισμού να είναι με τα συμφέροντα των από τα κάτω της κοινωνίας και με τα αυτοοργανωμένα κινήματα τα οποία βάζουν στο στόχαστρο τους το κράτος και τα αφεντικά. Ο συριζα, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια και αντικαθιστώντας φορτισμένες αρνητικά λέξεις με άλλες πιο «εύηχες» , δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρύψει το γεγονός ότι συνεχίζει και αυτός τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της καταστολής απέναντι σε όσους αντιστέκονται και της «καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής, καθώς ο δικός τους αγώνας είναι και δικός μας και αποτελεί ένα ακόμη έμπρακτο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των από τα κάτω για την αξιοπρέπεια, για γη και ελευθερία. Είναι κοινός αγώνας, όπως και το κίνημα NOTAV στην Ιταλία που άνθρωποι αγωνίζονται τα τελευταία 20 χρόνια ενάντια στις αποφάσεις των κυβερνήσεων για τη λειτουργία τρένου που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λυών και στο διάβα του θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον και θα ισοπεδώσει 36 κοινότητες. Είναι κοινός αγώνας, με τους κατοίκους της Κερατέας που το 2010-11 στήσανε οδοφράγματα ελευθερίας ενάντια σε αυτούς που ήθελαν να κάνουν την περιοχή τους σκουπιδότοπο. Είναι εν τέλει, η αδιαμεσολάβητη, ακηδεμόνευτη κίνηση των από τα κάτω που βάζει το δικό της λιθαράκι στον δρόμο για την ολική ρήξη με το κράτος και το κεφάλαιο . Μια εικόνα, μαζί με πολλές άλλες ανά τον κόσμο που δείχνουν ότι η αυτοοργάνωση των από τα κάτω είναι η μόνη δίοδος για την κοινωνική επανάσταση και την έλευση της αναρχοκομμουνιστικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, με ισότητα, και ελευθερία.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

                       Σύμπραξη για τον Αναρχικό Κομμουνισμό

sympraksi.espivblogs.net| sympraksi2014@espiv.net

Αναρχική καμπάνια διεθνιστικής αλληλεγγύης «τρεις γέφυρες»

3gefires.org

Δημοσιεύθηκε από

sympraksi

Συμμετέχουμε στο Αναρχικό Αντιεξουσιαστικό Στέκι Άτακτον http://atakton.espivblogs.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *